Zelfstandig wonende senioren 

Het aantal senioren dat ook op hogere leeftijd zelfstandig blijft wonen is groeiende. Mensen blijven langer fit en kunnen dus ook langer zelfstandig wonen. En vaak is dat ook nodig omdat er (nog) geen alternatief is. In alle gevallen is de veiligheid van groot belang. Ouderen zijn kwetsbaarder en vaak goed van vertrouwen, waar niet zelden misbruik van wordt gemaakt.

 



Inbraakpreventie en de mogelijkheid van zorg bieden 

In tegenstelling tot jongere bewoners hebben senioren soms externe hulp of zorg nodig, waarbij het noodzakelijk is dat familie of zorgmedewerkers zichzelf toegang tot de woning kunnen verschaffen. Dat wordt vrij lastig als de deur van binnenuit met allerlei extra sloten vergrendeld is. 

Gelukkig zijn er prima oplossingen denkbaar. 

  • Een goede meerpuntssluiting met veiligheidsbeslag op de deuren is veilig en maakt het onnodig om extra sloten te monteren.
  • Goede verlichting bij de voordeur maakt het mogelijk om te zien wie er aanbelt.
  • Is er geen doorkijkmogelijkheid bij de voordeur, plaats dan een deurspion eventueel met digitaal beeld en spreekmogelijkheid.
  • Een kierstandhouder voorkomt dat men zo binnenloopt als de deur wordt geopend. Maar heeft als nadeel dat het ook onbedoeld kan verhinderen dat hulp van buitenaf geboden wordt indien noodzakelijk zoals door familie of een zorgmedewerker. Goede instructie is van groot belang.
  • Cilinders met noodfunctie: als de sleutel aan de binnenzijde in het slot zit, kan van buitenaf toch met een sleutel de deur geopend worden.
  • Senioren veiligheidsbeslag: de kruk en cilinderslot zitten dan omgekeerd, wat het zeker in het donker een stuk makkelijker maakt om de sleutel in het slot te steken.
  • Goedgekeurde sleutelkluisjes maken het mogelijk voor zorgmedewerkers of familie om zichzelf toegang tot de woning van een senior te verschaffen. Lees er hier meer over!

 

Heeft u vragen over het beveiligen van een woning voor senioren, laat het ons weten.